A teremtés kezdetén minden jó volt. Emberi logikával, ha minden , és rossz nincs, akkor nem beszélhetünk se jóról, se rosszról. Ezek ugyanis egymáshoz mérve értelmezhetők. De ez a teremtett lény logikája, a Teremtő bizonyára tudhatta, mi lehet a rossz. A jó és rossz megkülönböztetésének tudása, tehát teremtői tudás, és ezt a tudást a teremtő kellően becsben is tartotta. De nem teljesen hozzáférhetetlennek.
Bár a teremtett lény kezdetben mindent úgy tartott természetesnek, ahogyan az volt, a vágy a teremtői tudásra, és az akarat annak birtoklására mégis ott bujkált benne. Így következhetett be az, ami egyszeriben megváltoztatta az egész világot: az ember sikertelen kísérletet tett az isteni tudás megszerzésére. alma.pngE tudást nem szerezhette meg, ám ettől kezdve mégis úgy viselkedett, mintha jogosan gyakorolná az ítélkezés jogát a teremtett világon. Azt a jogot, hogy kijelenthesse valamiről, amit a Teremtő alkotott, s számára is megfelelő, hogy az jó, illetve ellenkező esetben, hogy az rossz. A teremtett lény azonban nem rendelkezhet a Teremtő bölcsességével, ezért ezen ítélkezése nemcsak hogy jogtalan, de az sohasem lehet abszolút. Ugyanígy jogtalan a teremtett lény bármi nemű elvárása a külvilág felé, mert az olyan amilyennek a Teremtő megalkotta, s nem lehet olyan, amilyennek a teremtett lény maga szeretné.
A teremtett lény eredendő bűne ez a kísérlet volt, melynek következményét minden teremtett lény viselni köteles. Már eleve úgy születik meg, hogy érzetei és érzelmei vannak, melyek egyfolytában ítélkezésre késztetik. A külvilággal való érintkezése kapcsán fájdalom- és örömérzete van, más teremtett lényekkel kapcsolatban érzelmei - ezek mind eredendő ítélkező mechanizmusok. De önnön magával szemben is működik a veleszületett, de később aktivizálódó ítélkező mechanizmus, a lelkiismeret.

Szerző: Shift  2014.11.04. 15:02 Szólj hozzá!

Címkék: érzelem lelkiismeret érzet eredendő bűn ítélkezés jó és rossz isteni tudás

Kezdetben, de még inkább a kezdetek előtt, minden, ami volt, az a semmi volt maga. Valójában kezdet sem volt, kezdetek előtt pedig legfőképpen nem lehetett, mert idő sem volt. Olyan időtlen és tértelen őshomogenitás volt ez, ahol az elkülönülésnek még a gondolata sem volt jelen. Az ősharmónia volt ez, amelynek nem voltak 0.pngrészei, mert a részek már elkülönülések és azok különböző együttesei.
Kezdetben tehát nem volt semmi, és ez volt maga a minden. Ez viszont azt is jelenti, hogy: minden ≡ semmi.
Ez az általános semmi volt a meg nem nyilvánuló Mindenség, amelyben mégis minden  jelen volt, ami valaha is megnyilvánulhat. Egy adathordozó nélküli, mindent magába foglaló információmennyiség, amelyhez nem volt hozzáférés. Hasonlatosan ahhoz, mintha az összes valaha lehetségessé váló információt papírra vitték volna fel, majd nyomban el is égették teljesen. A fizikai hordozó lényegében semmivé, az információ pedig hozzáférhetetlenné vált. De maga az információ nyilván nem semmisült meg, mert az információ megsemmisíthetetlen. Ily módon az információhordozó maga a semmi.
A semmi, ami a számszimbólumok nyelvén nulla. A nulla, ami a meg nem nyilvánuló Mindenség szimbóluma. A nulla, amiben mindennek a kezdete jelen van. A nulla, ami a meg nem nyilvánuló világban a minden, a megnyilvánuló világban pedig semmi, ám minden megnyilvánulás fokozója. A nulla, mint mindenek forrása, ami önálló minőséget nem hordoz, de bármely minőség megerősítője lehet.

Szerző: Shift  2014.11.02. 13:02 Szólj hozzá!

Címkék: nulla minden és semmi Mindenség ősharmónia

Kedves Látogató!
Ez a blog nem kívánja megváltani a világot, nem célja, hogy bárkinek is megváltoztassa bármivel kapcsolatban is a véleményét. Ez a blog egyszerűen csak van.
Ez a blog nemshift.png azért készül, mert növelni akarja a látogatottságát, és nem is azért, hogy bejegyzéseit minél többen lájkolják, vagy osszák meg közösségi portálokon. Ez a blog egyszerűen csak van.
Ez a blog nem kíván igazságot osztani, és bejegyzéseivel nem kívánja mások igazságát kétség be vonni. Ez a blog nem azért van, hogy világértelmezési alternatívát nyújtson bárki számára is. Ez a blog egyszerűen csak van.
Ez a blog a számítógép billentyűzetén a Shift gombnak felel meg és még véletlenül sem bármelyik másiknak. Legfőképpen az Enter gombnak nem. A Shift gomb manapság a legkevésbé koptatott a billentyűzeten, hiányát sok internetező meg sem érezné. A Shift gomb a billentyűzeten egyszerűen csak van, ahogyan ez a blog az összes többi blog társaságában.
Légy üdvözölve,
Shift

 

 

Szerző: Shift  2014.11.02. 10:37 Szólj hozzá!

Címkék: Shift Shift gomb

süti beállítások módosítása